неділю, 17 червня 2018 р.

Василь ЛОПУХ. НТШ: ЕКСКУРС У МИНУЛЕ, ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ




НТШ: ЕКСКУРС У МИНУЛЕ,
ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ

Важливо і приємно, що уродженці Заліщик, які в силу різних обставин живуть за кордоном, часто повертаються до отчого дому, батьків, родини і не з порожніми руками, а щоб презентувати громаді свою діяльність, успіхи, досягнення, поділися спогадами юності, отримати снагу і натхнення, а також словом і ділом підтримати культурні установи рідного міста.
Під час нових відвідин нашого міста Василь Лопух, уродженець Заліщиків, кандидат економічних наук, дійсний член НТШ, директор адміністрації Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці, презентував три книги. У читальній залі районної бібліотеки відбулася велелюдна зустріч громадськості з поважним науковцем. На події були присутні батьки Василя Лопуха, який у 1970-1974 рр. був учасником народного ансамблю пісні і танцю «Дністер», екс-учасники цього творчого колективу, що на початку 70-х років ХХ століття популяризував українське мистецтво у Франції, представники культурних та освітніх установ міста, небайдужі до мистецтва та нашої історії містяни.
Розпочавши імпрезу, директор Заліщицької районної бібліотечної системи Ольга Тракало відзначила вагомий внесок В.Лопуха у поповненні цікавими книгами бібліотечної системи краю. Гість постійно представляє діяльність Наукового Товариства ім. Шевченка у США, його видання. У цей день Василь Степанович розповів про нові видання. Це – «Енциклопедія Української Діяспори. США», Т.1, Книга 3 (С-Я), В’ячеслав Чорномаз «Українці в Шанхаю», Єжи Стемповський «У долині Дністра» (переклад з польської Василя Лопуха), «Народний ансамбль пісні і танцю «Дністер»: Спогади, 1968-1975 рр.» за редакцією Василя Лопуха і Олени Терентьєвої».
У своєму виступі науковець розповів присутнім про «Енциклопедію української діаспори» - універсальний енциклопедичний довідник про минуле й сучасне українців, які проживають поза межами України. ЕУД вважається першою широкою енциклопедією про українську діаспору. Концепція енциклопедії передбачає акумулювання інформації про українських емігрантів – про їхню плідну діяльність, талановитість, власної справи або справи українського значення - зі всіх осередків української діаспори. Ідейний задум цієї багатотомної енциклопедії, робота над укладанням якої продовжується, полягає в загальному висвітленні суспільно-громадської, політичної, наукової, суспільної, культурної, релігійної та інших сфер українців за межами України. Загалом ЕУД заплановано опублікувати в семи томах, серед них: «Сполучені Штати Америки», «Канада», «Південна Америка», «Австралія, Азія, Африка», «Західна Європа», «Середньо-Східна Європа» і «Країни колишнього СРСР».
У підготовці третього тому ЕУД взяла участь група діаспорної інтелігенції під керівництвом О.Поповича, президента НТШ-А, а також Д.Заяць, В.Махно, В.Лопух, О.Лужицький. Розповівши про історію заснування НТШ-А, Василь Лопух зазначив, що енциклопедичні видання діаспори були своєрідними мотиваторами для підготовки аналогічних в УРСР. Зупинився на визначних постатях, українській науковій еліті, які після від’їзду за кордон зуміли зорганізувати видання «Енциклопедію українознавства», у США розпочався масштабний проект видання регіональної історії України. Щодо підготовки ЕУД, то її натхненниками стали Василь та Дарія Маркусі. Завдяки їх організаційній діяльності були створені комітети у всіх штатах США, які ретельно аналізували різноманітні матеріали, писали статті для цього видання.
Крім них, підготовлені видання «Зелений Клин» та «Українці в Шанхаю» В.Чорномаза.
У своєму виступі, який супроводжувався презентацією, Василь Лопух звернув увагу присутніх на те, як відбувалася організація українського громадського життя українців діаспори, діяльність діаспорних наукових фундацій та духовних святинь. Особливе місце у розповіді відводилося місце визначним представникам української діаспори у США, які проживали там у ХХ – початку ХХІ ст. Це – митці, військовики, науковці. Гість запросив всіх бажаючих до знайомства з цими унікальними виданнями.
Популярність Галичини, Правобережжя, Карпат серед польської шляхти спричиняло їхній непідкупний інтерес до природи, етнографії України. В.Лопух прагнув презентувати красу Подністров’я словами польського інтелектуала Є.Стемповського. Це видання стало цікавим ще й тим, що науковець зробив переклад з польської мови. Про труднощі, які довелося йому подолати під час творчого процесу, розповів В. Лопух і зачитав уривки з книжки. У словах Стемповського - і краса природи, і мовна строкатість Поділля, і своєрідна хвала паркам.
Особливе пожвавлення залу викликало видання, яке стосувалося творчої молодості нашого земляка та багатьох учасників імпрези. У якісно виданому фотоальбомі спогадів колишні учасники народного ансамблю пісні і танцю «Дністер» розповіли про діяльність славетного колективу упродовж 1968-1974 років. У виданні - розповіді про керівників колективу, хроніка виступів  та репертуар. Серед цікавих подій: перший виступ на Чернівецькому телебаченні у 1969 році, на ВДНГ у Москві, поїздка у Францію. Василь Лопух висловив вдячність за допомогу в упорядкуванні видання усім, хто прилучився до цієї цікавої справи, запросив присутніх доповнити та розширити інформацію в книзі «Народний ансамбль пісні і танцю «Дністер».
 На завершення змістовної презентації учасники зустрічі висловили вдячність В.Лопуху глибокий екскурс в історію українства за кордоном, повернення у юність, щемкі почуття і спогади. Заступник директора з навчальної роботи ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» М.Сопилюк зосередився на важливості справи, яку робить науковець, звертаючи увагу на те, що небагато земляків так віддані своїй землі, допомагають і примножують культурні надбання рідного краю, і подарував презентаційне видання про Заліщицький агроколедж ім. Є.Храпливого. Михайло Васильович також підкреслив: «Для нас важливим є те, що в презентованому томі «Енциклопедії української діяспори» є стаття про Андрія Храпливого, фізика (США), сина Зенона Храпливого, одного з піонерів розвитку волокнисто-оптичної системи зв’язку високої потужності». Народна майстриня Алла Шушкевич з вдячністю подарувала гостеві оберіг -  ляльку-мотанку – та свою книжку про народну українську іграшку. Дружина письменника Петра Ковальчука, вчитель Василя Лопуха - Ірина Ковальчук подякувала за зусилля, які він і НТШ-А докладають для збереження національної ідентичності, що потрібно для нашої молоді. Лунав вірш-присвята з авторської збірки «Сповідь» Олени Сороки. Звучали теплі спогади Наталі Косминої, яка зараз працює редактором обласної газети у Вінниці. Василь Лопух дав відповіді на запитання учасників дійства.
Підводячи підсумок, директор ЦБС О.Тракало від імені всіх учасників імпрези та очолюваного колективу працівників книгозбірень щиро подякувала В.Лопуху, який, крім книг, подарував ноутбук, за активну підтримку бібліотеки, висловила надію, що наступні зустрічі будуть такі ж плідні і успішні.
До слова, культурні імпрези у Заліщицькому районі продовжуватимуться, наприклад, у липні львівська фундація української інтелігенції презентуватиме виставку творчих робіт та діяльність визначної мисткині, уродженки с. Іване-Золоте, представника дисидентського руху С.Шабатури. 

Оксана ДЯКІВ

Світлини Лілії БУРДЕЙНОЇ-ДОМАРАД

Немає коментарів:

Дописати коментар