суботу, 19 січня 2019 р.

Кличе праця на землі… Мирослав Розлуцький ­– директор ТОВ «Добробут» (с. Дунів) - заслужений працівник сільського господарства України



Серед сільськогосподарських товаровиробників Заліщанщини добре відомий генеральний директор ТОВ «Добробут» Мирослав Розлуцький. 27-ма річниця незалежності України принесла йому державну нагороду: Мирославу Васильовичу присвоєно звання Заслуженого працівника сільського господарства України.
Яким був шлях аграрія до високого визнання його праці? Мирослав Розуцький – уродженець села Малинівка. Після служби в армії у 1984 році влаштувався на роботу в Заліщицьке районне об’єднання «Сільгосптехніка», пізніше працював у автотранспортному підприємстві «Кодтранс».
Але праця на землі кликала в свої обійми пана Мирослава. Отож, у 2000 році М.Розлуцький  започаткував фермерське господарство, взявши під свою опіку орендовані 25 гектарів на території Дунівської сільської ради. Водночас, йдучи до своєї мети обдумано й цілеспрямовано, він із відзнакою закінчив Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого Національного аграрного університету за спеціальністю «Агрономія», оволодівши  фахом агронома-плодоовочівника. А пізніше Мирослав Розлуцький навчався в Подільському державному аграрно-технічному університеті, отримавши вищу агрономічну освіту.
Розвиваючи власну справу, в червні 2005 року керівник реєструє сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю  «Добробут» і стає його генеральним директором. У пайовиків сіл Дунів, Вигода, Кулаківці, Щитівці пан Мирослав орендує 700 гектарів ріллі.

ТОВ «Добробут» спеціалізується на виробництві зернових, олійних і технічних культур: пшениці, ячменю, цукрових буряків, соняшника, сої, озимого ріпаку тощо. Під керівництвом Мирослава Васильовича постійно зростає урожайність сільськогосподарських культур за рахунок впровадження передових технологій.
За час діяльності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю  «Добробут» машинно-тракторний парк було оновлено на 100 відсотків. Закуплено нові сучасні комбайни, трактори, осучаснено всю ґрунтообробну техніку, придбано посівний комплекс з шестиметровим захватом, зернову сівалку. Це дало змогу підвищити рівень обробітку ґрунту при посіві сортів і гібридів сільськогосподарських культур.
На території товариства побудовано зерносховище місткістю 2000 тонн. На центральному току відновлено зерноочисну лінію та встановлено ваги для зважування сільськогосподарських культур. Закуплено та встановлено обладнання, щоб молоти зерно не тільки  для СГ ТОВ «Добробут», а й для місцевого населення.
Під  керівництвом М.Розлуцького працює понад 20 спеціалістів, а на час сезонних робіт  очільник винаймає ще майже півтора десятка працівників із числа місцевого населення.
За результатами жнивної кампанії 2018 року в господарстві зібрано 1425 тонн зернових культур на площі понад 260 гектарів із середньою врожайністю 54,6 цнт/га. Технічні культури (цукровий буряк, сою, соняшник) вже зібрано з площі 375 га (понад 88% від загальної площі). З 200 гектарів стовідсотково зібраний озимий ріпак, загалом – 940 тонн.

Керівник уже думає про врожай 2019 року. Так, у ТОВ «Добробут» засіяно 250 гектарів озимою пшеницею та 250 га - озимим ріпаком.
На перспективу Мирослав Васильович планує закласти сад на території СГ ТОВ «Добробут», зараз ведуться активні роботи з підготовки землі для висадження дерев.
У 2015 році директор ТОВ «Добробут» нагороджений грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства України. Від районної влади неодноразово отримував грамоти за вагомий внесок у розвиток сільського господарства району, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм. Мирослав Васильович – депутат Заліщицької районної ради протягом двох скликань.
Крім сільськогосподарської праці аграрій займається громадською діяльністю та  благодійністю. Він допомагає громадам сіл Дунів, Вигода, Кулаківці, Щитівці, тісно співпрацює з головами сільських рад в питанні розвитку інфраструктури сіл. У середньому надає допомога на суму 200 тис. гривень на рік. Дбає керівник про соціальну сферу.
Так, у Дуневі зроблено капітальний ремонт покрівлі і замінено всі вікна в будинку народної творчості. Керівник фінансово підтримує школи і бібліотеки: допомагає провести якісний ремонт, опалення, розширити книжковий фонд. У дитячих садках сіл Дунів, Кулаківці, Вигода теж відремонтовано приміщення, замінено двері, вікна, частково – підлогу.
Важливими для Мирослава Васильовича є духовні орієнтири. У Дуневі він побудував церковну дзвіницю, бере активну участь у зведенні церкви в Кулаківцях. М.Розлуцький – активний волонтер. Від початку воєнних дій на Сході  надав допомогу Українській армії на суму понад 200 тис. гривень. Усі ці факти засвідчують, що Мирослав Васильович – не тільки ефективний менеджер, але  й справжній патріот свого Наддністрянського краю, рідної України.

Оксана ДЯКІВ
(Публікація в районній газеті "Колос" (м.Заліщики))

Немає коментарів:

Дописати коментар