вівторок, 15 січня 2019 р.

Квітка «РозМарія» на Заліщицькій землі розцвіла. Дует у складі Марії та Романа Калиничів плекає рідну українську пісню


Там, де, наче мрія, світ-зоря зійшла,
Квітка розмарія в горах зацвіла…
Встану на зорі я та й гукну у світ:
Квітка розмарія - то кохання цвіт…

     Щиро переконана: всі, хто любить український мелос, добре знають ці слова та прекрасне виконання пісні «Квітка розмарія» незабутнім Назарієм Яремчуком… Це чарівне символічне ймення обрав собі дует у складі Марії та Романа Калиничів. Солісти в своєму репертуарі мають понад 40 українських пісень і представляють Заліщицький край під час різноманітних концертів, фестивалів у різних куточках України. Серед музичних композицій дуету - народні пісні в сучасному аранжуванні, авторські пісні, пісні на слова та музику українських поетів та композиторів.
     Слухачів приваблює особлива світла душевність, тепло сердець цього подружжя молодих виконавців, які свій талант щедро дарують людям. Навіть назви їхніх пісень гріють душу: «Поведи мене у казку», «Вальс для мами», «Таємниця ночі», «Заліщанки», «Лебеді», «Травнева гілочка», «Материнське чекання» та ін.
     Цікаво, що Роман Калинич – не тільки соліст, але й автор текстів і музики до цілої низки пісень дуету «РозМарія». Вони також творчо співпрацюють з такими поетами, як Іван Кушнір із Тернополя, Василь Дихтяр і Тамара Севернюк із Буковини, літераторами з рідної Заліщанщини Олегом Вістовським та Оксаною Дяків, іншими авторами.
    До слова, Роман Калинич захопився музикою ще в студентські роки, навчаючись у Заліщицькому технікумі. Пізніше під його керівництвом у селі Торське був створений гурт «Хлопці з Торського»,  що записав два альбоми, у які ввійшли народні та авторські пісні учасників музичного колективу. Коли доля розвела «Хлопців з Торського» по різних життєвих стежинах, гурт розпався. А Роман зустрів в Іване-Золотому свою Марічку-красуню, яка закінчила Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича і вже 15 років працює в школі рідного села Іване-Золоте, викладаючи такі предмети, як «мистецтво», а також «музичне мистецтво». Крім того, педагог є керівником гуртка «Естрадна пісня та фольклорне мистецтво», на базі якого діє вокальний ансамбль «Мелодія».
      Фактично, вже з самого початку зустрічі Романа та Марії, створивши молоду сім'ю,  почали творчо працювати як композитор і співачка, започаткувавши дует «Барви», а пізніше обравши йому нову назву - «РозМарія». До речі, гордість подружжя - 15-річний син Коля цьогоріч закінчує Заліщицьку музичну школу по класу фортепіано та вокального мистецтва. Хлопець разом із батьками бере участь у концертних програмах і, ймовірно, своє життя поєднає з музикою.

     Творчі виступи на різних сценах вже давно здружили гурт із заслуженими артистами України Марією та Володимиром Лобураками, які добре відомі в Україні та за її межами як дует «Скриня». Серед творчих здобутків «РозМарії» - нагорода XVIII Міжнародного гуцульського фестивалю, що відбувався на Буковині, гран-прі міжнаціонального конкурсу- фестивалю  «Блакитна хвиля» на Одещині, коли дует переміг, виконавши свої авторські пісні «Будьмо щасливі!» та «Може, це - любов».

     У вересні 2017 року мені пощастило побувати в Іване-Золотому під час незабутньої зустрічі з донькою голлівудського актора, володаря нагород «Оскар» та «Золотий глобус» і, як його називали, «українського ковбоя» Джека Паланса (Володимира Палагнюка). Ми спілкувалися з американською акторкою та журналісткою Голлі Паланс, яка приїхала на землю своїх предків. Голлі та її чоловік Роберт Уоллес щиро захоплювалися теплим прийомом і відзначили таланти українських дітей та педагогів, зокрема дуету «РозМарія».

     2018-й, який тільки-но попрощався з нами, був плідним для дуету «РозМарія» участю у Міжрегіональному фестивалі «Дністрові зорі», фестивалі «Яблуневий Спас», гала-концерті фестивалю-конкурсу ім. Назарія Яремчука «Пісня буде поміж нас». Дует «РозМарія» був запрошений зі своїми піснями на сцену творчого вечора «Ми – солов’ї» дуету «Скриня» - заслужених артистів України Володимира та Марії Лобураків.

     Уже наприкінці 2018 року як учасники проекту «Гордімося, друзі, що ми – українці!» (однойменна пісня на слова Василя Дрозда і музику Ігоря Федірка), зачинателем якого є Святослав Край - керівник естрадної студії «Водограй», буковинський волонтер, учасник шоу «Україна має талант» - Марія та Роман Калиничі зі своїми піснями, щиро порадувавши бійців: успішно виступили на благодійному концерті в 24-й окремій механізованій бригаді імені короля Данила Галицького, що дислокується у місті Яворів Львівської області. 

     Марія та Роман Калиничі ніколи не зупиняються на досягнутому: зараз вони готуються до музичного проекту на слова поета-пісняра із Тернополя Івана Кушніра.
    Тож радує, що квітка «РозМарія» на Заліщицькій землі розцвіла, плекаючи рідну українську пісню!
Оксана Дяків

Публікація в районній газеті "Колос" (м.Заліщики).

Немає коментарів:

Дописати коментар