неділя, 24 березня 2019 р.

КАТЕРИНА БУТОВСЬКА - МАЙСТРИНЯ-ЛЯЛЬКАРКА ІЗ БІЛЬЧЕ-ЗОЛОТОГО



В Україні і далеко за її межами відомі українські рушники та вишиванки, а про ляльку-мотанку інколи знають мало. Радує, що традиції створення цих ляльок збереглися та примножуються сьогодні. Адже мотанки – це давні родинні обереги українців. Серед таких майстринь народної творчості, які відроджують давні традиції і водночас наповнюють їх новим змістом – знана мисткиня Катерина Бутовська ­з Більче-Золотого, що на Борщівщині.
Уже чимало років Катерина Афанасіївна захоплюється створенням ляльок-мотанок. Як розповідає майстриня, «мотанки або «кукли» - це ляльки, яким дуже багато років. Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. 
 Процес їх виготовлення називався «крутити куклу». Ляльки майстрували з домотканого полотна. Хустку, яку наповнювали ганчір'ям, мотком ниток, травою, зав'язували так, щоб виходила голова. У вигляді мотанки робилась також так звана «кукла» - загорнутий у тонке полотно розжований хліб. «Куклу» давали замість соски немовлятам».
Вдома у Катерини Афанасіївни ціла кімната стала залою для її численних чудових ляльок-мотанок із тканини або ниток. Катерина Бутовська – не тільки уміла майстриня, але й колекціонерка старожитностей, поетеса, авторка низки поетичних збірок серед яких книжки «Часу плин», «Житейські хвилі», «Ниточка», «Полярність».
Жінка щиро закохана у народне мистецтво, вишивку. Свою чималу колекцію - понад 300 авторських ляльок, виконаних різними техніками на фольклорну і літературну тематику – К.Бутовська часто демонструє на різноманітних фестивалях і виставках. Серед робіт лялькарки є багато тематичних, присвячених подіям на Майдані, Шевченківським дням, нелегкій долі української жінки. 
 Катерина Афанасіївна на основі українських традицій, у своїй мистецькій  манері створила ляльки-мотанки за мотивами творів видатних українських письменників – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Нечуя-Левицького, Ліни Костенко (Маруся Чурай), героїв українських казок та казок народів світу.
Є в колекції майстрині великодні ляльки, ляльки-травниці, а ще ляльки, які представляють різні народи. Як зізнається сама мисткиня із Більче-Золотого, найбільше їй подобається створення ляльок-україночок. Свого часу в умілих руках Катерини Бутовської народилась колоритна вісімдесятисантиметрова лялька-мотанка, виготовлена у стилістиці борщівського костюма. Пані Катерина може дуже багато розповідати про кожну свою ляльку, про історію і задум її створення.
Катерина Афанасіївна переконана, що українська лялька-мотанка набагато краща закордонних ляльок Барбі, Сінді чи інших іноземних іграшок з їх хімічними барвниками і складниками. Адже традиційні українські ляльки ще нікому не завдали шкоди, бо виготовлені вмілими руками, від щирого серця і з натуральних матеріалів! Такий сувенір як лялька-мотанка, особливо виготовлений власними руками, може стати родинним оберегом та родинним спадком, котрий увібрав у себе вікові знання і традиції.

До речі, пані Катерина довгі роки працювала з дітьми як вчителька української мови і літератури у Більче-Золотецькій загальноосвітній школі, а зараз жінка - на заслуженому відпочинку. Але й сьогодні педагог часто зустрічається зі школярами та дорослими, щиро ділиться секретами своєї творчої скарбниці, проводячи майстер-класи, читає власні вірші на поетичних зустрічах.

Немає коментарів:

Дописати коментар