четвер, 7 травня 2020 р.

ПАРАСОЛЬКА ВІД ДЕЗІНФОРМАЦІЇ


За даними Американського центру медіаосвіти, людина в середньому проводить 5 років свого життя у соціальних мережах та 7 років витрачає на перегляд телепередач. Загалом виходить вражаюча цифра – 12 років! За цей час можна було б 32 рази піднятися на Еверест або пробігти 10 000 марафонів (Цифрові дані та факти - за матеріалами «Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності»).

Як бачимо, медіа, тобто газети, журнали, телебачення, радіо та соціальні мережі, стали невід’ємною частиною нашого життя. Тож тепер на вимогу часу виникла нова компетентність – медіаграмотність, яку повинен формувати кожний користувач засобів масової інформації. Медіаграмотність – це вміння критично оцінювати та аналізувати інформацію, створювати власні повідомлення різних жанрів і форм, а також розуміти механізми роботи медіа та їхній вплив на суспільство.
Переконана, що вміння свідомо та відповідально користуватися медіа – це актуальна навичка для українського суспільства, у якому є, на жаль, недобросовісні ЗМІ, політичні і громадські діячі та користувачі соціальних мереж, які поширюють фейкові та маніпулятивні повідомлення, прикриваються «експертними думками» некомпетентних і упереджених коментаторів подій, а проросійські та російські канали, друковані та цифрові видання ведуть агресивну інформаційну війну.
Медіаграмотність вчить критично оцінювати якість новин, перевіряти, наскільки вони відповідають стандартам журналістики, та допомагає не опинитися у «інформаційній бульбашці», коли ми переглядаємо і читаємо лише той контент, який  підтримує нашу точку зору. Якщо людина перебуває у «інформаційній бульбашці», то вона сприймає та аналізує події суб’єктивно, а це, у свою чергу, сприяє формуванню стереотипів і нетерпимості до думок інших. Тобто медіаграмотність – це своєрідна парасолька, яка дозволяє нам заховатися від інформаційної зливи, приймати обдумані рішення, бути відповідальним користувачем медіа і захистити себе та суспільство від дезінформації.
Інтернет-платформи EdEra та Prometheus пропонують для всіх охочих інформативні, цікаві курси на тему медіаграмотності. Пропоную декілька освітніх курсів, які допоможуть краще орієнтуватися в інфопросторі, сформувати медіакультуру, удосконалити вміння користуватися медіакотентом і створювати його.
«Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності»:
 «Фактчек: довіряй-перевіряй»:
«Англійська для медіаграмотності»:
 «Медіаграмотність для освітян»:
«Медіаграмотність: практичні навички»: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:CZ+MEDIA102+2018_T3/about
Надія Байгуш,
член Національної спілки журналістів України
(Опубліковано в районній газеті "Колос" (м.Заліщики)

Немає коментарів:

Дописати коментар