вівторок, 16 квітня 2019 р.

БЛИСКУЧА ПЕРЕМОГА У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ «УЧИТЕЛЬ РОКУ – 2019» В.Г.ДЯКОВА, ВЧИТЕЛЯ ЗАЛІЩИЦЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ ГІМНАЗІЇ!



Упродовж 24 років в нашій державі  три­ває престиж­ний Всеук­раїн­ський про­фесійний конкурс «Учитель року». Цьогоріч серед його номінацій упе­рше був представлений предмет «Основи здоро­в'я». Третій (заключний) етап відбувався з 4 по 12 квітня за організаційної підтримки Полтавського обласного інституту після­дипломної педагогічної освіти.

Тернопільщину в конкурсі представляв учитель основ здоров’я, історії та громадян­ської освіти Заліщицької державної гімназії Василь Григорович Дяків. Упродовж 12 років освітянин вже вчетверте бере участь у такому складному фаховому змаганні. І щоразу В.Г.Дяків досягав високих результа­тів: у 2008-му став другим у заключному етапі в номінації «Історія»,  у 2013 році – у фіналі знову другим як керівник гуртка дослідни­цько-експериментального спрямування (конкурс «Дже­ре­ла творчості»),  у 2016-му – другий в  обласному етапі конкурсу «Учитель року» в номінації «Історія».  А 2019 рік став тріумфальним – заслужена перемога!

На базі Полтавського нав­чально-виховного ком­плексу (ЗНЗ-ДНЗ) №16  конкурували двадцять п’ять кращих із кращих педагогів, а загалом у номінації “Основи здоров’я” конкурсу “Учитель року-2019”, починаючи з пе­ршого  етапу,  брали участь понад 1500 освітня з усієї України. Упродовж 9 днів у Полтаві учителі  виконували спе­ціальні завдання: тес­ту­вання з фаху, методики ви­кладання предмета, психо­логії та педагогіки; практичне зав­дан­ня, у якому спільно зі студентами біологічного фа­культету місцевого педа­гогіч­ного університету реалі­зовували компетентісний підхід викладання основ здоров’я; методичний прак­ти­кум, під час якого роз­робляли соціально-про­світницький тренінг відпо­відно до сучасних підходів Нової української школи, обираючи оптимальні прийо­ми, способи, методи та засо­би навчання; демонстрували вміння проектувати дослід­ницько-пошукову діяльність учнів та майстерність про­ведення уроків.
Оцінювали конкурсантів 12 членів представницького журі: науковці, методисти, педагоги основ здоров’я з різних закладів освіти України. Головою журі був завідувач кафедри медико-біологічних і валеологічних основ охорони життя і здоров’я Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат біологічних наук, професор Станіслав Васи­льович Страшко. Основні критерії, за якими визначали лідерів змагання - це професійна майстерність та новаторство; уміння вико­ристовувати тренінгові фор­ми викладання предмета, інтерактивні методи навчан­ня для формування й роз­витку в учнів умінь і навичок здоров’язбережувальних компетентностей. Від Міністерства освіти і науки загальне керівництво здійснювала заступник начальника відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України Світлана Сер­гіївна Фіцайло.
Усі учасники конкурсу продемонстрували новітні підходи під час викладання основ здоров’я, вміння ефе­ктивної командної роботи, допомагали один одному. Оргкомітет створив позити­вну і дружню атмосферу під час конкурсу, запропонував­ши педагогам культурну програму: екскурсії містом, зокрема й на комплекс «Пол­тавська  битва», перегляд мюзиклу Полтавського му­зич­но-драматичного театру ім.М.Гоголя.
12 квітня цього року в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка за участю науковців, учителів, мето­дистів, почесних гостей, серед яких були пред­ста­вники влади, громадськості, засобів масової інформації, відбулася урочиста цере­монія закриття конкурсу. Учителів привітали директор Департаменту освіти і науки Полтавської облдержад­мініс­трації Олена Харченко та ректор Полтавського об­лас­ного інституту післядип­ломної педагогічної освіти ім.М.В.Остроградського Ві­та­лій Зелюк, який від імені оргкомітету вручив подяки освітянам м. Пол­тави, долученим до проведення конкурсу. Пред­ставник МОН Ук­раїни висловила вдячність орга­нізаторам, НВК № 16 студентам Пол­тавського націо­нального педа­гогічного універ­ситету ім. В. Г. Коро­ленка і заз­начила, що зма­гання відбулося успішно, на висо­кому науково-мето­дичному рівні.
За результатами фіналу, в якому змагалися відібрані 12 найкращих освітян, «Учи­телем року–2019» у номінації «Основи здо­ро­в’я» визнано учи­теля основ здо­ров’я Заліщицької державної гім­назії Тернопільської об­ласті Василя Гри­горовича Дякова, якому також було вручено окрему відзнаку за кращий конкур­сний урок, за який він отри­мав найвищі бали від журі.
Як зазначив переможець, коментуючи пройдене про­фесійне змагання «Урок»: «Я намагався перевірити, наскі­льки моє бачення того, що я вмію, знаю і можу як про­фесіонал відповідає реформі Нової української школи. Найцінніше в тому, що на уроці учні і я були єдиною коман­дою, яка мала спільну мету. І, напевно, саме командна робота, уміння працювати спільно, розуміння єдиної мети і усвідомлення дітьми того, що вони роблять пот­рібну справу, допомогло мені успішно провести урок у 5 класі на тему: «Унікальність людини». Переможець ві­дзначив допомогу сім’ї, сприяння методиста з біології відділу мето­дики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопі­льського обласного інститу­ту післядипломної педагогіч­ної освіти Ольги Василівни Турчин, а також моральну підтримку колег та адмініс­трації Заліщицької державної гімназії.
Друге місце та відзнаку «Кращий проект» присвоєно Світлані Георгіївні Прус, учителю основ здоров’я, зас­тупнику директора Запорізь­кого ліцею № 34. Третє місце та відзнака «Учнівські симпатії» – в Ірини Ігорівни Гридасової, учителя основ здоров’я Петрівського навча­ль­но-виховного об’єднання «Загальноосвітня школа І–ІІІ ст.-гімназія» Кіровоградської області. Всі інші педагоги чільної 12-тки стали дипло­мантами конкурсу.
Переможці, лауреати й дипломанти третього туру конкурсу отримали дипломи центрального організаційного комітету, які їм вручив голо­ва журі С.В.Страшко. Приві­тала педагогів також засту­пник начальника відділу змісту освіти, мовної політи­ки та освіти національних меншин МОН України С.С. Фіцайло.
Завершилася подія кон­цертом камерного оркестру Полтавського музичного училища ім.М.В. Лисенка та загальним фото на згадку.

Варто підкреслити, що, від­повідно до інформації з сайту Міністрества освіти і науки України, за 24 роки прове­дення престижного Всеук­раїнського професійного конкурсу “Учитель року” до 2019 року з нашої області переможцями стали шість вчителів, зокрема четверо педагогів зі шкіл м.Тернопіль, а також по одному - з Шум­ського і Тернопільського районів.
Знаково, що у 2019-му вперше  саме Заліщанщина та вчитель гімназії В.Г.Дяків принесли заслужене золото і сьому перемогу Тернопіллю в конкурсі “Учитель року”!
Бажаємо Василю Гри­горовичу Дякову міцного здоров’я, благополуччя, нових успіхів та досягнень на ниві освіти!




Немає коментарів:

Дописати коментар