четвер, 27 червня 2019 р.

ЮВІЛЕЙ МИТЦЯ ТА ГРОМАДСЬКОГО ДІЯЧА ПАВЛА СЕМЕНОВИЧА МАМАЛИГИ


23 червня цього року знаному на Залі­щанщині, в Тернопільській області та за її межами громадському діячеві, поетові, музиканту, педагогу Пав­лові Семеновичу Мамализі виповнилось мудрих 85 років. Ця поважна дата не вплинула на силу його нескореного духу!
На жаль, роки, складні життєві обставини підір­вали його здоров’я, але справжній українець П.С.Мамалига - й нині по­лу­м'яний три­бун, дуже талановитий поет, який творить свої поезії під псевдонімом МАПАС. Павло Семенович настільки одухотворено й майстерно читає власні вірші, які знає напам’ять, що це вражає! Дивуєшся і захо­плюєшся міццю його сло­ва, як і державницькою позицією, якій він не зраджував ні­коли! Україна живе в його думках, поетичних рядках, в його серці…
Павло Мамалига народився в багатодітній сім’ї хлібороба в м.Заліщики 23 червня 1934 року. Фахову освіту здобував у Львівському політехнічному інституті на архітектурному відділі будівельного факультету,  закінчив загальнонауковий факультет Чернівецького університету, фізико-математичний факультет Івано-Франківського педінституту, диригентсько-хоровий відділ Тернопільського музучилища. Він опанував гру на фортепіано, скрипці, гітарі та інших інструментах.
Павло Семенович працював як педагог у навчальних закладах м.Заліщики та району, в Чернівецької області, Тернопільській вечірній школі та керівником хору обласної лікарні.  Під його орудою творили багато колективів – хорів, ансамблів, оркестрів. Творчі колективи успішно виступали в Тернополі, Львові, Києві, Москві. П.С.Мамалига співпрацював із закладами культури м.Тернопіль, був учасником конкурсів на кращі пісні, завойовував призові місця. П.Мамалига став членом Спілки самодіяльних композиторів Тернопільщини та літературно-мистецького клубу «Дністер».
Його поезії, пісні друкували у районних та обласних виданнях. Музичні твори  звучали на районних, обласних та республіканських сценах, по радіо, на телебаченні. Хорову поема «Каменярі» на слова Івана Франка, музику Павла Мамалиги транслювало Чернівецьке, Львівське й Київське телебачення. Пісню «Тернопіль і Слівен-брати» він написав на слова В.Вихруща, а передавало цей твір болгарське радіо. Так зростала популярність поета і композитора Павла Мамалиги, який писав під псевдонімом МАПАС.
З 1989 року П.С.Мама­ли­га є активним учасником громадсько-політичного життя нашого краю. А в 1990 році він став членом Української Гельсінської спіл­ки. Водночас митець продовжував творити. П.С.Мамалига як всебічно обдарована особистість є автором більше 500 творів, серед яких представлені вірші, поеми, пісні, ро­манси, об­робки, інструментальна музика.
Павло Семенович Ма­ма­лига ніколи не був байдужим до соціально-політичних процесів, які відбувались і тривають у нашій країні. Як учасник політичних по­дій, акцій різних років, він від­стою­вав українську державність.
Ми знаємо його як пое­та-трибуна майданів у Залі­щиках під час Рево­люції Гідності, хоча Павло Семенович Мамалига був уже тоді в поважному віці. Біографія нашого краянина, громадського діяча засвідчує: це Людина – гідна глибокої поваги!
Оксана Дяків

НЕ СМІЙТЕСЯ, ЧУЖІ ЛЮДИ!»
Встане Україна
І розвіє тьму неволі,
Світ правди засвітить,
І помоляться на волі
Невольничі діти!..
(Прикінцеві рядки вірша
Т.Шевченка
«Стоїть в селі Суботові...»)

О! Які слова пророчі
Нам, батьку-Кобзарю,
Ти лишив, щоб ми не скніли!..
Й тому їх вкладаю
В свої кличні «словодзвони».
Які шлю Вкраїні...
Тож хай, батьку, твої слова
В цих «дзвонах» полинуть.
По землі нашій змарнілій
Й додадуть нам сили,
Щоб ми Святий Заповіт Твій
Таки довершили!..
Щоб зраділи в душах й мертві,
Й живі оживились.
Й ненародженим у спадок
Скарб волі лишили!
...А поки що, моє серце,
Пульсуй-бийсь сильніше;
Пробивайсь «дзвонами» в кожне
Серце українське;
Буди в серцях клич благальний
«Послання» Шевченка,
Щоб обнялись брати й від здирць
Рятували неньку!
Вслухайсь уважно в мої «дзвони», брате,
Й добре подумай, кого обирати!..
Не чекай волі в «своїй хаті скраю»,
А йди до волі - й тебе привітає!...

МАПАС

Немає коментарів:

Дописати коментар