вівторок, 15 жовтня 2019 р.

Життєдайні зерна книг Мирослава Дочинця (У м.Заліщики побував письменник Мирослав Дочинець)



30 вересня 2019 року, у Всеукраїнський день бібліотек, відбулася зустріч із відомим українським письменником і журналістом, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка, Міжнародної літературної премії «Карпатська корона», премії «Українська книжка року» в номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» Мирославом Дочинцем, який живе у м. Мукачево Закарпатської області.
Довгоочікуваного гостя, члена Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, який 3 вересня відзначив своє 60-ліття, заліщанам  представила директор ЦБС Ольга Тракало, яка була організатором цієї особливої для шанувальників рідного слова події в нашому місті.
М.І.Дочинець – автор книг «Якщо послухати мудреців…», «Краєвид із жінкою», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис», «Вічник», «Криничар», «Горянин», «Світован», «Мафтей» та багатьох інших.
Книжка «Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона – як жити довго в щасті і радості» вже стала народним бестселером, адже в ній можна прочитати важливі заповіти карпатського мудреця.
Присутні з цікавістю слухали виступ автора, який народився в родині вчителів. Його батько закінчив із відзнакою філософський факультет Київського університету, але змушений був учителювати в школі-інтернаті й ПТУ, оскільки відбув шість років ГУЛАГу за націоналізм. Мати викладала географію. Мирослав Дочинець закінчив факультет журналістики Львівського університету. Професійну журналістську діяльність розпочав у газеті «Молодь Закарпаття». Друкувався у багатьох всесоюзних та республіканських часописах.
Сьогодні його книги перекладають і видають різними мовами світу. Письменник якраз повернувся зі Львова, де проходив BookForum – головний культурний фестиваль країни. Нині його часто запрошують на книжкові фестивалі, літературні зустрічі в різних куточках України та за кордон. Цьогоріч письменник зустрічався зі своїми шанувальниками у Греції, Угорщині, Італії, Словенії. Пан Мирослав поділився враженнями від спілкування з вдячними читачами. Автор розповів про свої романи «Криничар» та «Горянин», за які у 2014 році він нагороджений Національною премією ім. Тараса Шевченка.
В Україні дуже широко обговорюють книжки Мирослава Дочинця. Роман «Вічник» відомий літературознавець і громадський діяч Євген Сверстюк назвав «книгою століття». Яскраві особистості та їх глибокі філософські думки наповнюють кожну книжку письменника, звертаючись до читачів різного віку. На прохання читачів автором підготовлено й видано версії книжок для дітей: «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори».
Книги Мирослава Дочинця виготовлені на екологічно чистому папері й водночас сповнені думок про природу та зерен життєдайних істин. Це підтверджується особливим зацікавленням його творчістю з боку японських перекладачів. До речі, М.Дочинець 1998 року заснував у Мукачеві видавництво «Карпатська вежа», в якому працює як головний редактор і директор.
Під час зустрічі Мирослав Дочинець досить докладно розповів про змістове наповнення своїх книг, відповідав на поставлені запитання вдячних за його творчість заліщан, які мали можливість придбати книги з автографом автора за видавничою ціною.
Крім того, начальник відділу культури, національностей та релігій Заліщицької райдержадміністрації Оксана Безушко від відділу та Заліщицької міської ради вручила кошти директору ЦБС Ользі Тракало з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек для придбання книг у районну бібліотеку.
Оксана Дяків

Немає коментарів:

Дописати коментар