четвер, 3 жовтня 2019 р.

Літературна світлиця «Життя квітує в ріднім слові» (У рамках роботи Все­українського семінару директорів наукових біб­ліотек університетів та завідувачів бібліотек коледжів і технікумів відбулась зустріч із пое­те­сою, редактором районної газети «Колос» Ок­саною Дяків)



«Життя квітує в ріднім слові»

Під такою наз­вою у рамках роботи дво­денного Все­українського семінару директорів наукових біб­ліотек університетів та завідувачів бібліотек коледжів і технікумів від­булась зустріч із пое­те­сою, редактором район­ної газети «Колос» Ок­саною Дяків. У літерату­рній годині у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Хра­п­ливого», крім го­стей із Тернопільської, Черні­ве­цької, Хмельницької, Львівської, Закарпат­ської, Івано-Франківсь­кої, Во­лин­ської, Рівенсь­кої та Київської областей, взяли уча­сть також викладачі та студенти навчального закладу.
Уже стали традиційними у «Наддністрянській світлиці» коледжу такі літературні зібрання, на які ми запрошуємо нашу краянку, члена Національної спілки журналістів України, заслуженого журналіста України, члена Наукового Товариства ім. Т. Шевченка Оксану Дяків. 
Адже зустріч із мистецтвом слова – це навіть потреба часу, бо поезія завжди надихає як цілющий ковток для спраглої душі, особливий спосіб торкнутися до струн людських почуттів, а ще це - наша українська всеосяжна мова, яка передає внутрішні прагнення кожної особистості.

Оксана Іванівна – авторка восьми книг. Це - збірки віршів (двокнижжя) «Гармонія протилежностей» (2012 р.) і  «Спектральність слів» (2013 р.),  прозово-поетична книжка «Вікно думок» (2013), літературно-публіцистичне видання, у заголовок якого винесені слова видатної письменниці Ліни Костенко, «Душа тисячоліть шукає себе в слові» (2014 р.), ліричні збірки «Терпке вино, як помаранча осені» та «Нескорені серця» (2015 р.), «Проростає вселенська любов» (2016 р.). Восьма поетична книжка 2017 року має назву «Покоління».
Переважна більшість творів, які публікує авторка, наповнені філософським змістом. Вірші Оксани Дяків змушують шанувальників поетичного слова через її своєрідне світобачення глянути на сьогодення, зазирнути у глибини нашого буття. Особливо авторку тривожать події війни на сході України. 
Сьогодні, у надзвичайно складний історичний період становлення нашої держави, коли Революція Гідності стала символом утвердження прагнень до європейських цінностей, а на сході точиться неоголошена війна, і кожен день Україна, на превеликий жаль, втрачає своїх синів, відлуння цих важких ран гострим лезом пронизують душі всіх небайдужих. У кожній збірці поетеси така болюча тема присутня…
На підтвердження цих думок увазі глядачів були запропоновані дуже зворушливі й трепетні пісні з відеокліпами на слова Оксани Дяків: «Материнське чекання» у виконанні дуету «РозМарія» (музика Романа Калинича) https://www.youtube.com/watch?v=WjXpI2RlqfM, а також «Хай Ангели вас захистять крильми!» (музика Ярослава Гринишина, вокаліста - Марина Грабовецька) https://www.youtube.com/watch?v=eigZkypXMpk.
Учасників семінару зацікавила співпраця Оксани Дяків із науковцями щодо дослідження причин та наслідків української трудової міграції на території Заліщицького району, за що наша гостя отримала у 2015 році Подяку від міжнародного наукового журналу «International Letters of Social and Humanistic Sciences» (ILSHS), Швейцарія.
Оксана Іванівна розповіла присутнім про свої ділові контакти, які й сьогодні тривають, із Оксаною Бастос (Кошулько), кандидатом економічних наук, доцентом, членом Асоціації жінок зі славістичних досліджень, співавторкою фундаментального дослідження «Міграція і гендер в Україні: витоки, стан і наслідки». Таке співробітництво розпочалася з того, що Оксана Бастос прочитала книжку О.Дяків «Вікно думок», яка присвячена четвертій хвилі еміграції — так званої «заробітчанської», що розпочалася в 1990-х роках і особливо зачепила Західну Україну. 
У результаті цього на тимчасову роботу в країни Європи, Америки і в Росію виїхало майже 7-8 млн людей. Із Тернопільщини на заробітки за кордон подалися майже 200 тисяч жителів. Болючою проблемою у зв’язку з цим стало питання соціального сирітства, покинутих стареньких батьків, про що говорила авторка, читаючи свої вірші на цю тему.
Творчість Оксани Іванівни орієнтована також на молоде покоління, звертаючи увагу юнаків та дівчат на високі життєві цінності, моральні, духовні та національно-патріотичні пріоритети. У цьому ключі студенти агроколеджу Христина Монастирська, Ольга Паньків, Роман Сороцький, Оксана Бойчук, Михайло Крілик, Андрій Стронський та Лілія Мельник талановито читали вірші поетеси «Герої не вмирають!», «Почни із себе», «Незаробітчанські думи», «Самотність», «Коштовне».
…Кожна людина хоча б раз у своєму житті замислювалась над тим, що для неї означає поняття «щастя»? Ще давньогрецькі мудреці-філософи намагались пояснити його і пов’язували зі станом гармонії людської душі. Є відома думка: щастя – в наших дітях. Для авторки поезій дитяча усмішка дуже дорога. 
На підтвердження цього учасникам семінару була запропонована пісня на слова Оксани Дяків «Дитя» (музика Романа Калинича) у виконанні дуету «РозМарія» https://www.youtube.com/watch?v=yMF2pWGuYz0&list=PLZYXe6uy-TY7pWODnKJQmqWLIWEFy1EJ0&index=6&t=77s.
Виступаючи перед уважною й вдумливою авдиторією, поетеса розповіла про свої вірші для дітей, над якими працює. Прозвучала поезія «Спів Ангела», яку інсценізували учні школи ім. О. Маковея. 
Оксана Іванівна поділилася своїми творчими доробками про рідне місто Заліщики і Наддністров’я зі збірника 77 авторів з України й зарубіжжя «Поетична топоніміка», виданого у м. Хмельницький, зачитала вірші, присвячені нашим доблесним захисникам, із колективного збірника «Воїнам світла» (м.Мукачево), розповіла про свої публікації у музичному альманасі «Октава» (м.Канів), які розкривають творчу особистість музиканта, ветерана Афганської війни, волонтера Ярослава Гринишина.
Оксана Дяків завершила виступ перед учасниками Всеукраїнського семінару добіркою ліричних поезій про наш мальовничий край, рідну природу, які прочитала у супроводі відео «Живописні Заліщики», на якому було представлено 13 художніх робіт авторки, що також демонстувалися того дня для всіх охочих на виставці в читальній залі бібліотеки агроколеджу. https://www.youtube.com/watch?v=tGuboN3Nsjc
Технічне звукове та відеозабезпечення події надавали Наталія Гнатяк, Олег Озімінський і Олег Мартинчук.
Щиро подякували поетесі Оксани Дяків за цікаву і наснажуючу літературну зустріч Надія Ємчук, завідувачка бібліотеки коледжу, та  Михайло Сопилюк, заступник директора коледжу з навчальної роботи.
Майстерне поетичне слово авторки створює вічний і нетлінний образ нашої України, яка вражає красою природи, а також багата справжніми особистостями, слово Оксани Дяків  по-справжньому надихає і гріє душу своєю непідробною щирістю…

Людмила АТАМАНЧУК, ведуча заходу, викладач філологічних дисциплін НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого»

Світлини Ірини ЛЕВИЦЬКОЇ.


Немає коментарів:

Дописати коментар