четвер, 26 вересня 2019 р.

ОСВІТЯНИН ВАСИЛЬ ГРИГОРОВИЧ ДЯКІВ – У ТОП-50 ФІНАЛІСТІВ ПРЕСТИЖНОЇ ПРЕМІЇ GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE



Наш земляк, учитель всесвітньої історії, історії України, основ здоров’я та громадянської освіти Заліщицької державної гімназії Тернопільської області Василь Дяків увійшов у ТОП-50 фіналістів престижної премії Global Teacher Prize Ukraine. Таку приємну новину озвучили 15 серпня 2019 року представники громадської організації «Освіторія», яка є засновником цієї національної премії. Наразі конкурс на звання найкращого вчителя триває і до 31 серпня ми дізнаємося, хто входить у десятку найкращих педагогів, а 5 жовтня озвучать прізвище переможця премії. У нагороду він отримає 250 тисяч гривень, поїздку у Дубай на Global Edukation & Skills Forum у березні 2020 року, один рік навчання від «Освіторії» та цінні призи.
Загалом на участь у премії поступило 2900 заявок від учителів з усієї України. Обирались ТОП-50 вчителів незалежним журі у трьох областях: Харківській, Вінницькій та Київській. Пізніше автоматизована комп’ютерна система виводила середній бал і визначала п’ятдесят анкет з найвищим балом. Отож, ввійти у п’ятдесятку найкращих – це вже велика перемога. Проте, щиро віримо, що Василь Дяків дійде і до фіналу, адже праця педагога із тридцятирічним стажем того вартує. Свою роботу він надзвичайно любить і намагається знаходити і впроваджувати різні підходи до навчання дітей. Василь Григорович користується авторитетом як серед колег, так і серед учнів.
До речі, на участь у престижній премії Global Teacher Prize Ukraine із Тернопільської області було подано понад 60 заявок учителів. Усі умови організаторів  В.Г.Дяків виконав відповідально та креативно, і, власне, відразу після приїзду з одного із етапів премії – співбесіди, нам вдалося зустрітися в Тернополі з Василем Дяковим і поспілкуватися як про сам конкурс, так і про освітянські будні педагога. З усього було видно, що досвідчений педагог справді займається справою свого життя і, маючи за плечима великі практичні знання, продукує чимало ідей і власних пропозицій, які мають право бути реалізованими.
Участь у премії Global Teacher Prize Ukraine для Василя Дякова є не першим конкурсом. До цього він неодноразово займав другі місця у різних номінаціях всеукраїнських конкурсів: як заступник директора, вчитель історії, педагог-організатор та керівник гуртка. Навесні цього року Василь Григорович отримав заслужене звання «Учитель року-2019». Беручи участь у свого роду освітянських змаганнях, найважливішим для мого співрозмовника є не результат, а сам конкурс, під час якого відбуваються певні процеси.
«Результат, звичайно, тішить. – каже він, - але сьогодні це - успіх, а завтра життя продовжиться, прийдуть інші діти, сформується інше освітнє середовище і зміняться підходи. Тому, на якій посаді би не працював, я завжди керуюся принципом та іншим раджу розвиватися у тому, що їм до душі. Якщо заняття не подобається, потрібно шукати своє».
Також знаходити власні підходи до навчання радить Василь Дяків учням і їхнім батькам. Він пропонує ламати стереотипи, до яких усі звикли, і шукати альтернативу класно-урочній системі в індивідуальному та дистанційному навчанні, адже не всі учні сприймають матеріал з однаковою швидкістю і не всім до вподоби ті чи інші напрямки навчання. Не кожен школяр може висидіти сім чи вісім уроків по 45 хвилин. Проте зміни у нашій свідомості та державній освіті, на жаль, пройдуть ще не скоро, вважає педагог, який все-таки мріє ще попрацювати у державній (комунальній) школі з комфортними для навчання учнів умовами. А наразі докладає максимум зусиль до впровадження освітніх процесів, жодного разу не пошкодувавши про вибрану професію.
«Стати вчителем я вирішив ще у дитинстві, - розповідає Василь Григорович, - оскільки педагогами були мої бабуся і мама.  А першою ученицею для мене була молодша на десять років сестричка, з якою я займався вдома».
Педагогічний шлях для Василя Дякова розпочався у дев’ятнадцять років, відразу після закінчення Чортківського педагогічного училища. Відтоді, з перервою на службу в армії, він не перестає трудитися на вчительській ниві, щоразу удосконалюючись та навчаючи все більше учнів. Зараз вони щиро вболівають за улюбленого вчителя і бажають йому перемоги у престижній премії. Тож і вболіваємо за те, щоб заслужена праця педагога була оцінена достойно і незалежно від результатів конкурсу Василь Григорович продовжував отримувати насолоду від роботи, сіяти розумне, вічне і добре…
 Любов ТИМЧУК,
журналістка, м. Тернопіль

Немає коментарів:

Дописати коментар