четвер, 27 лютого 2020 р.

З нагоди вшанування шостої річниці Революції Гідності та загибелі Небесної Сотні 20 лютого 2020 року відбувся реквієм пам’яті «Пам’ятати, щоб жити…», присвячений усім борцям за волю і незалежність України


«Пам’ятати, щоб жити…»

Революція Гід­ності, Ге­рої Не­бесної Сотні назав­жди за­кар­бували не­про­­ми­наль­ний слід в історії Ук­раїнської дер­жави.
Нові надії та справжні ідеали, кардинальні рішення та жертовні вчинки змінили нашу менталь­ність, розпо­ча­ли та продовжують фор­мувати нашу нову політич­ну іден­тич­ність. Цей бо­лісний процес триває і сьо­годні…
З нагоди вшанування шос­тої річниці Революції Гідності та загибелі Не­бес­ної Сотні 20 лютого цьо­го року в залі Заліщи­цької районної ради і Залі­щицької райдержадміні­страції від­був­ся реквієм пам’яті «Пам’ятати, щоб жити…», присвя­чений усім борцям за волю і незалежність України.
Перед входом до зали були розгорнуті книжкові та ілюстровані виставки з фотографіями про Рево­лю­цію Гідності та заходи у Заліщиках на підтримку ки­ївського Майдану, інста­ляція фрагменту Майдану, з якими всі бажаючі мали змогу ознайомитись.
У вщент заповненій залі були присутні учасники АТО/ООС, родини заги­блих, волонтери, гості: Єв­геній Сафар’янс – молод­ший науковий співробіт­ник Му­зею Революції Гід­ності На­ціонального ме­мо­ріального комплексу Герої Небесної Сотні, м.Ки­їв, Любов Прядко – заступник директора Гні­динської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. П.Яцика Бориспільського району Київської області, парох церк­ви Покрови Пресвятої Бого­родиці Іван Сендзюк, ке­рівники орга­нів районної та міської влади, представ­ники гро­мад­ських орга­нізацій, ус­та­нов міста та сіл, сту­ден­тська та учнів­ська молодь.
Під звуки пісні «За Ук­раїну, за її волю» ведуча, авторка сценарію, дирек­тор Заліщицької районної централізованої бібліотеч­­ної системи Ольга Трака­ло запросила прапоро­нос­ців внести Державний та національний Прапори України Степана Наволь­сь­кого – голову районної ор­ганізації учасників анти­терористичної операції «Дні­стровський вал», го­ло­ву братства ОУН-УПА району, та Віталія Зварича – учасника АТО, «кіборга», переможця регіонально­го конкурсу «Людина року-2019». Учасники події уро­чисто виконали Державний Гімн України та під звуки дзво­нів хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв, юних та сивочолих, які вчи­нили особливий подвиг та віддали найцінніше – своє життя – заради вільної не­за­лежної України.
Ольга Йосипівна у своє­му слові звернулась до за­ли: «Ми вшановуємо відва­гу, силу духу і жертовність тисяч спраглих життя, лю­бові та надії людей, які ви­йшли на мирний протест, відстоюючи честь та євро­пейське майбутнє Украї­ни…
У ракурсі трагічних подій – побиття студентів 29-30 листопада, криваве 1 грудня, ніч штурму з 10 на 11 грудня, парламент­сь­кий диктатор­ський день 16 січня, і, як наслідок, Вог­нехреща з коктейлями Молотова. Перші смерті 22 січня і апогей – 18, 19, 20 лютого – дні Небесної Сотні. 22-23-лютого Київ проводжав їх в останню путь. Під велелюдне скан­дування: «Герої не вми­ра­ють!» труни з тілами про­но­сили головною площею столиці. Так Україна про­ща­лася зі своїми Героя­ми...
Ті хлопці на Майдані йшли під кулі беркутівців. Вони – справжня націо­наль­на елі­та… Серед них і наші зем­ляки – Герої з Тернопіль­щини: Олек­сандр Капінос, Василь Мой­сей, Ігор Костен­ко, Устим Голоднюк, Назар Войтович, Тарас Слобо­дян, Василь Аксенин, Юрій Вер­бицький…»
На екрані в залі було про­демонстровано відео вис­тупів-звернень сина В.Ак­сенина та Сергія Вер­бицького, які подякували жителям нашого краю за пам'ять і закликали й на­далі робити все від нас за­лежне, щоб загибель Не­бесної Сотні не була да­ремною…
Педагог-словесник зі шко­­ли села Садки, поете­са Ганна Рибцуник нат­хнен­но прочитала автор­ську при­свя­ту Юрію Верби­цькому, а Ольга Ковбасен­ко вико­нала пісню трагіч­ного зміс­ту «Чорна квітка».
 У залі були присутні лю­ди, які брали участь у по­діях на Майдані в Києві: проте­стувальники, учасни­ки «За­лі­щицької сотні». Майже по всій країні були організовані центри та пун­кти допомоги Євро­май­да­ну. І в нашому місті, в селах району органі­зо­вували чис­­­ленні заходи, учасники яких дуже чутли­во реагува­ли на події у центрі Києва, допомагали, чим могли: зби­рали і пе­редавали гро­ші, одяг, хар­чі. Формува­лись групи для поїздок у Київ. Тоді україн­ський на­род був єдиним на хвилі всезагального патрі­отич­ного піднесення.
Учасники реквієму мали нагоду послухати присвяти учасників Революції Гід­ності про пам’ятні дні на Майдані: Любомир Кондуб палко читав власний вірш «Вітри перемін освятили Майдан», а Ігор Федірко виконав авторську пісню «Герої не вмирають!»
У Національному мемо­рі­­аль­ному комплексі Ге­роїв Небесної Сотні – Музеї Революції Гідності – ство­рено Літопис пам’ят­них по­дій, увічнені імена без­смерт­них Героїв.

О.Й.Тракало запросила до слова молодшого спів­робітника Музею Револю­ції Гідності Є.Сафа­р’янса, який прибув на за­прошення з Києва, та роз­повів про діяльність Му­зею, супрово­джуючи пока­зом слайдів, запросив присутніх у Київ для озна­йомлення з експо­зицією, поділився позитив­ними вра­женнями про музей у Гнідині, а також вручив для районної бібліо­теки книж­ку «Майдан. Пря­ма мова» і брошуру «Музей Майдану – це про свобо­ду».

Прозвучала пісня на сло­­ва Марії Потикевич-Забо­лотної «Чи є на світі ще така країна?» у вико­нанні квар­тету Заліщи­ць­кого агроко­леджу в складі: Світлани Тарасевич, Лю­бо­­ві Сопів­ник, Надії Ємчук та Люд­мили Атаманчук. 
До слова була за­проше­на Любов Прядко,  заступник директора ЗОШ І-ІІІ ст. із села Гнідин. Вона у спів­праці з головним ліка­рем Заліщицького об­лас­ного санаторію Петром Буринюком написала книгу «Герой» про Юрія Верби­цького. Любов Васи­лівна поділилася з присут­ні­ми про те, що видання було но­міноване і бере участь у конкурсі на Пре­мію Пре­зидента «Україн­ська книж­ка року». А Музей Револю­ції Гідності виявив бажан­ня надру­кувати книжку про Юрія Вербицького у вели­кому форматі з кольоро­вими фотографіями. Як підкрес­лила Любов Васи­лівна, триває активна по­шу­кова робота, у тому чис­лі про рідних Юрія Вер­биць­кого: про його діда Зе­новія Верби­цького, окру­жного рефе­рента ОУН-УПА Терно­пільської обла­сті. І сьогодні Майдан про­дов­жується у боротьбі за територіальну ціліс­ність Ук­раїнської держави. Нео­го­лошена жорстока війна забрала вже життя тисяч патріотів. І серед цього цві­ту є Герої із Заліщан­щини: Олег Гулько, Орест Квач, Володимир Мару­сич, Ста­ні­слав Лаврик, Петро Сло­бодян. Навіть повернув­шись до рідних домівок із пекла вій­ни, не витриму­ють тривог зболені серця наших кра­ян, і відходять вони із жит­тя, щоб долу­читись до Ге­роїв-по­бра­тимів із уже багатьох не­бес­них сотень. У залі були продемонстро­вані фото­графії померлих краян-учасників АТО, які після повернення додому відій­шли у Засвіти: Іван Качка (1968-2016), та Во­ло­димир Стратій (1964-2017) із м. Заліщики, Ігор Данилюк (1968-2018) із с.Головчинці, Анатолій Кар­­пець (1969-2018) із м.За­ліщики, Сергій Сака­люк (1994-2018) із с.Ши­півці, Сергій Хапіцький (1968-2019) із с.Зозулинці, Ігор Опалко (1967-2020), Борис Войчишин (1964-2020) та Андрій Джумага (1973-2020) із м.Заліщики, Ігор Рєзніков  (1967-2020)  із с.Солоне. Прозвучала пісня «Не твоя війна» у виконанні гурт­ківців Заліщицького ра­йонного будинку дитя­чої і юнацької творчості. Квар­тет агроколеджу на­тхнен­но заспівав «Йшла до Бога Україна».

Після закінчення Рево­люції Гідності дух Майдану залишився у бійцях до­бро­вольчих батальйонів, які першими стали на захист держави проти російської агресії на сході України, у численних волонтерських і громадських організа­ціях, що вийшли з Майдану і продовжують свою діяль­ність на підтримку воїнів АТО/ООС, їх сімей, пе­ресе­ленців  і т.д. «Сьо­годні нас зану­рю­ють у по­дії Ре­во­люції Гід­ності дії, думки і слова, мо­литви і вірші, які у фокусі те­пе­рішніх по­дій творять новітню ге­роїчну істо­рію Украї­ни», – наголо­сила ве­ду­ча заходу та за­просила до читання автор­ської присвяти героям-сучасни­кам «На Майдані» поетесу Оксану Дяків.

На завершення події па­рох церкви Покрови Пресвятої Бо­городиці, отець Іван Сен­дзюк очолив спільну ходу, поминальну молитву за Ге­роїв Небесної Сотні, Героїв України, яка відбулася біля стели Героям. 

Були запа­лені свічі пам’яті, покладе­ні квіти шани. Учасники події акапе­льно виконали духов­ний гімн   «Бо­же великий, єди­ний, нам Україну храни»…

Оксана ДЯКІВ,
Ольга ТРАКАЛО

Немає коментарів:

Дописати коментар