пʼятниця, 28 грудня 2018 р.

Виставка про зникле місто – “Образи Червоногорода”



9 грудня 2018 року в селі Нирків Заліщицького району відкрилася виставка “Образи Червоногорода”. Як розповів сільський голова Ниркова Іван Безушко, виставка постала в результаті історико-культурного дослідження, що відбувалося протягом осені 2018 року. Ініціював справу культурно-освітній простір “Ґалатиґа”. До речі, в Ниркові так називають урочище, де розташоване місцеве пасовище. А з кельтської мови це слово “Ґалатиґа” означає «світла тиша» – символічна назва.
У відкритті виставки «Образи Червоногорода»  взяли участь її автори, а також старожили села Нирків, які поділилися своїми спогадами про зникле місто Червоногород. Онлайн-версію виставки можна подивитися на сайті galatyga.in.ua. Там також можна більше дізнатися про простір “Ґалатиґа”.
Виставка демонструє історичну та культурну спадщину Червоногорода з різних ракурсів. Сьогодні від колишнього містечка залишилося всього кілька зруйнованих споруд та назва “урочище Червоне”. Але в пам’яті мешканців Ниркова ще живе інший Червоногород, в якому мешкали люди, ходили до костелу чи до млина. Саме тому велика частина цієї виставки – це спогади жителів Ниркова.

В експозиції поєднано історичні дати й факти історії Червоногорода з оповідями про життя пересічних людей. Вона говорить одночасно про велику історію держав і воєн та малу історію людей, які стали першими жертвами катаклізмів історії. Ця виставка також про те, яким різноманітним було минуле регіону, адже поруч жили різні народи та віряни різних конфесій.
Окремий тематичний блок присвячений вимушеній міграції до Ниркова і з Червоногорода: художниця Оксана Федько створила дві візуальні історії про переселення на основі розповідей двох мешканок села Нирків. У виставці також використані фото з родинних архівів мешканців Ниркова.

У рамках цього проекту на території урочища Червоне, де розташовані руїни Червоногородського палацу, встановлено інформаційні стенди. На них туристи зможуть прочитати докладну інформацію про замок-палац Понінських-Любомирських, млин, костел Вознесіння Пресвятої Діви Марії, Монастир сестер-милосердниць, усипальницю Понінських та червоногородський цвинтар. Текст на інфостендах надруковано українською та англійською мовами.
Над дослідженням працювали історик Тарас Грицюк та культурологиня Світлана Ославська, кураторка виставки та дизайнерка – Ольга Зарко. Координував проект Василь Кулевчук за підтримки Івана Безушка, голови Нирківської сільської ради.
Реалізація проекту стала можливою за підтримки Українського культурного фонду та Нирківської сільської ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар