середа, 15 квітня 2020 р.

Омелян Ковч - взірець для усіх поколінь




76 років тому, 25 березня 1944 року, у таборі смерті «Майданек» загинув отець Омелян Ковч - греко-католицький священник, але, в першу чергу, Людина, яка служить взірцем для усіх поколінь.
Для нас також важливо, що життя Омеляна Ковча, його родини, пов’язане з нашим краєм.
«Вивчаючи історію рідного краю, роль церкви, священників на переломі ХІХ–ХХ століть у національному відродженні, я натрапив на повідомлення про те, що в багатьох селах нашого нинішнього Заліщицького району (разом або почергово) служив о. Григорій Ковч із своїми зятями – отцями Свістелем, Чужаком, Наконечним. Були на Заліщанщині і його сини – інженер Євстахій та нині Блаженний о. Омелян Ковч.
Вихідці з Львівщини та Івано-Франківщини, Ковчі понад півстоліття несли Боже слово, національний дух і культуру на Заліщанщині у часи досить непрості, залишивши по собі добру пам’ять у поколіннях наших краян», - про це писав історик і письменник, громадський діяч Василь Дрозд як автор дослідження «Родина душпастирів Ковчів на Заліщанщині» (Чернівці, видавництво «ДрукАрт», 2012 р.)
Отець Омелян Ковч був патріотом та відданим служінню Богові, а його віра залишалась незламною навіть у найскладніших життєвих ситуаціях.
"Я розумію, що стараєтеся про моє визволення. Але я прошу вас не робити нічого в цій справі. ...Окрім неба, це - єдине місце, де я хотів би перебувати. Тут ми всі рівні - поляки, євреї, українці, росіяни, латиші, естонці... Моліться за тих, хто створив цей концтабір та цю систему. Нехай Господь помилує їх", - так говорив отець Омелян Ковч.
"Був сином і священником одного народу, загинув на землі другого народу, бо рятував синів і дочок третього народу", - в цих словах Блаженнішого Любомира Гузара коротко означена історія життя Омеляна Ковча - людини, яка була гарячим патріотом свого краю, але разом із тим зуміла піднестися над національними упередженнями, що є важливим для кожного з нас сьогодні.

Газета "Колос" (м. Заліщики) від 17.04.2020 року

Немає коментарів:

Дописати коментар