середа, 29 квітня 2020 р.

Надія БАЙГУШ: "НОВИЙ ВИКЛИК – ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ"

Важко не погодитися з тим фактом, що дистанційне навчання – це сьогодні новий виклик для української системи освіти. Але як кожна медаль має дві сторони, так і виклик – це інколи ключ до дверей, які відкривають нові можливості.
Перш за все, потрібно обрати зручний спосіб комунікації між вчителем та учнями, зважуючи на власний досвід і технічні можливості. Сервіси Google Classroom і Microsoft Teams (сервіс платформи Office 365) дозволяють створювати віртуальні класи, в яких здобувачі освіти можуть отримувати сповіщення про нові уроки та завдання, спілкуватися між собою, а вчитель має змогу моніторити навчальний  процес, давати поради учням та оцінювати їхні роботи.

Звісно, учням, які звикли до класно-урочної системи, важко вчитися вдома, адже це вимагає додаткової самоорганізації та мотивації. Подив і зацікавлення – це те, що, на мій погляд, найкраще пробуджує інтерес до вивчення англійської та німецької мов, а додатки Google і Microsoft насправді сприяють цьому.
Наприклад, за допомогою Google Презентації учні працюють дистанційно в спільному документі та створюють презентації на задані вчителем теми. Для того, щоб перевірити, наскільки добре вони засвоїли новий матеріал, можна скористатися Google Формами і створити власний тест чи опитувальник.
Навчальний інструмент Quizizz, який можна інтегрувати у сервіс Google Classroom, пропонує не лише перевірку знань, але й гейміфікацію навчального процесу. За допомогою Quizizz можна створити власну ігрову вікторину або скористатися бібліотекою завдань і залучити школярів класу до захоплюючого турнірного змагання, так, наприклад у формі гри учні 4(8)-А класу проходили перевірку знань з граматичної теми. Варто також відвідати веб-сайти iSLCOLLECTIVE, LearningApps та Classtime, на яких вчителі іноземних мов зможуть створити або знайти багато корисних завдань для учнів.

Ресурс Classtime пропонує для учнів навчальні сесії з багатьма видами завдань, а серед них -  відкриті запитання. Даючи відповіді на такі запитання, учні 5(9)-А та 5(9)-Б класів мають можливість практикуватися у засвоєнні матеріалу і побачити свій результат після перевірки вчителя. Сайт iSLCollective пропонує короткі відеоуроки за мотивами фільмів та мультфільмів з інтерактивними завданнями. Вивчати артиклі, ступені порівняння прикметників або часи набагато веселіше з Томом і Джеррі чи Містером Біном.
Віртуальна інтерактивна дошка Padlet – це творчий простір для реалізації ідей учнів, де кожен може залишити свій допис та поділитися думками з однокласниками. Зокрема, Всесвітній день поезії став гарною можливістю для проби пера учнів 3(7)-А класу Заліщицької державної гімназії, які писали та ілюстрували власні поезії англійською мовою на канві Padlet.

Мультфільми, подкасти, історії, пісні – цей  широкий вибір якісних матеріалів з англійської мови пропонує Британська Рада і для наймолодших учнів на сайті «British Council Kids», а для учнів середньої школи – «British Council Teens».
Уже третій рік поспіль учні Заліщицької державної гімназії навчаються у Німецькому Цифровому Дитячому Університеті, розробленому Гете-Інститутом, та поєднують вивчення німецької мови зі STEM-освітою. Тож під час дистанційного навчання учні 1(5)-Б проходять лекції на факультетах «Людина», «Природа» і «Техніка» та одержують нагороди-бейджики від професора Ейнштейна (героя цієї програми). Учні 4(8)-Б класу, навчаючись за навчально-методичним комплектом «Beste Freunde», виконують інтерактивні  завдання з лексики та граматики на сайті, розробленому видавництвом «Hueber».
Під час дистанційного навчання створюю для учнів імпровізовану атмосферу справжнього класу, щоб вони могли спілкуватися, співпрацювати над проектами, бачити творчі роботи один одного та підтримувати зв’язок із учителем. Такий підхід, переконана, дозволяє індивідуалізувати навчання відповідно до можливостей дітей.
Вибравши одну ефективну платформу для навчання та декілька цікавих навчальних інструментів, педагог під час дистанційного спілкування може залучити дітей до процесу навчання, у якому і вчитель, і учні покращать власну комп’ютерну грамотність, здатність постійно оволодівати новими знаннями та розвивати вміння критично мислити, знаходити рішення непростих ситуацій.


Надія БАЙГУШ, вчитель іноземних мов Заліщицької державної гімназії

На світлинах: 

(вгорі) учень 1(5)-Б класу Валентин Бойчук вивчає нові слова на сайті Німецького Цифрового Дитячого Університету (KinderUni);
(у центрі) учениця 4(8)-Б класу Юлія Гірчак закріплює вивчений матеріал на сайті "Beste Freunde" видавництва "Hueber";
(внизу) учениця 3(7)-А класу Софія Кальчук вправляється у використанні Past Simple, виконуючи інтерактивні завдання.

Немає коментарів:

Дописати коментар