середа, 29 квітня 2020 р.

Надія БАЙГУШ: "ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ – НАША СПІЛЬНА СПРАВА"


Думай про природу як про співтовариство, а не як про крамницю товарів.
(Голмс Ролстон ІІІ)

Саме ці слова американського екофілософа можуть бути лейтмотивом щорічного відзначення Дня Землі 22 квітня, яке гуртує людей навколо ідеї збереження і захисту природи. У суспільстві все більше зростають запити на товари і послуги. Великі підприємства і компанії утверджують споживацьке ставлення до ресурсів планети, а екологічна політика держав часто характеризується фрагментарністю і непослідовністю. Сьогодення ставить перед нами багато викликів: за­бруднення навколишнього середовища, вичерпання корисних копалин, порушення балансу екосистем, зміна клімату – це далеко неповний перелік проблем, які вимагають ефективних рішень на громадському, державному та міжнародному рівнях.
Наша країна відчуває сильну енергозалежність від поставок викопного палива: вугілля, газу, нафти та збагаченого урану для АЕС. Генерація електроенергії за рахунок імпортованих корисних копалин – це не лише економічна проблема для держави, але й забруднення довкілля та втрата невідновлюваних ресурсів планети. Тому, переконана, що кожному з нас потрібно розвивати еколо­гічне мислення і запобігати енергетичному марно­трат­ству. За дани­ми Національного екологічного цен­тру України, до 30 % усіх енерго­ресурсів спожи­вається саме побутовим сектором, а кожна родина щороку перепла­чує 3000 гривень через неефективне використання ене­р­гії.  Тож які кроки необхідно здійснити, щоб зробити власний дім енергоефективним? Розпочати можна з невеликих змін власних звичок, які сприятимуть більш розумному та екологічному споживанню енергоресурсів. Наприклад, фахівці рекомендують вимикати з розетки побутові пристрої, якими ніхто не користується, тому що навіть у режимі очікування прилади споживають енергію. При кожному пранні варто завантажувати пральну машину повністю і прати при меншій температурі, яка не вплине на якість прання. Не забуваймо своєчасно видаляти накип з чайника і змінювати мішки для сміття у пилосмоці. Варто також замінити лампи розжарювання на енергоощадні. Стандартна лампа розжарювання споживає 100 Вт/год., енергозберігаюча світлодіодна (LED) лампа такої ж яскравості – 10 Вт/год., тож виходить економія у 10 разів на осві­тленні дому!
У інтер’єрі мо­жна надавати пе­ревагу світлим шторам та шпале­рам, які краще відбивають денне світло, не закрива­ти щільними што­рами батареї опа­лювання, щоб те­пло мало вільний доступ у кімнати. Гарною ідеєю буде викори­стовувати теплозахисний екран між батареєю і стіною. Якщо є можливість встановити лічильники і регулятори тепла на бата­реях, утеплити фасад та замінити старі вікна на як мінімум нові двокамерні, то це суттєво допоможе заощадити на енерговитратах у майбутньому. Та­ким чином, житло збіль­шить енергоефективність і зменшить навантаження на сімейний бюджет.
Думаю, недарма кажуть: «Мій дім – моя фортеця», адже зміни можна розпочати з власного дому, щоб долучитися до спіль­ної справи і зробити своє життя і життя планети хоча б трішечки кращим. 

                                           Надія БАЙГУШ, член НСЖУ


Немає коментарів:

Дописати коментар